![]() |
YUMURTA KAPAMA |
Yumurta yaz kış her evin vazgeçilmezidir. Bir çok çeşitli sunumuyla masalarımızı taçlandırır. Yumurta deyip geçmemek lazım fazla pişirildiğinde fayda yerine zararı vardır. Yumurtanın taze olduğunu anlamak ve en sağlıklı ve pratik şekilde pişirmenin yollarından bahsetmek istiyorum kısaca ...
Yumurtanın yüzeyinde gözle görülmeyecek kadar küçük hava delikleri vardır. Bu deliklerden içine hava girer. Su dolu kabın içine yumurta konulduğunda yukarı çıkıyorsa bayat, dibe çöküyorsa tazedir.
Yumurtayı dolaptan çıkarıp hemen haşladığımızda çatlayıp içi suya akar ve lezzeti kaçar. Bunu önlemek için yumurtanın alt kısmından toplu iğne batırdığımızda bu sorun ortadan kalkacaktır.
Yumurtanın kabuğunda bulunan kalsiyum çiçeklerimizin güçlenip büyümesinde önemlidir. Ben haşlanmış yumurtanın suyunu soğutup bu şekilde kullanıyorum.
Ayrıca fazla haşlanmış yumurtayı soyduğumuzda sarısı böyle hafifçe yeşile dönmüşse o yumurtanın sağlık bakımından çok zararlı olduğunu söylüyor uzmanlar.
MALZEMELER
-4 Yumurta (kişi sayısına göre çoğaltılabilir)
-2 Yemek kaşığı tereyağ
-Pul biber,
-Kırmızı toz biber
-Karabiber
-Tuz
YAPILIŞI
1-Yumurtaların alt kısmından toplu iğneyi bir kere batırıp haşlıyoruz( çatlamaması için )
2-Yumurtaları soyup ortadan ikiye kesiyoruz.
3-Tavada tereyağı eritiyoruz ekmek banmayı seviyorsanız tereyağının miktarını arttırabilirsiniz.
4-Üzerine pul biberi,kırmızı toz biberi ekleyip rengini verene kadar bir iki dakika kavuruyoruz.
5- Tavanın içine yumurtaları, sarısı alta gelecek şekilde koyup karabiber ve tuzunu ilave ederek bir iki dakika tereyağ köpük köpük olana kadar ocakta tutun.
AFİYET OLSUN...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder