11 Eylül 2016 Pazar

KIVRATMA

KIVRATMA

Kıvratma, Samsun yöresinin çok meşhur bir hamur işidir. Bayramlarda yapılır ve şerbet dökmeden kurabiye gibi ikram edilir. Öyleki pastaneler sipariş bile alır. Şimdilerde hazır baklava yufkasından da yapılıyor fakat ev yapımının yerini ve lezzetini tutması mümkün değil. Aslında bilindik burma tatlısına benziyor ama dediğim gibi bizim yöremizde  Samsunda bu isimle ve bu şekilde yapılıyor. Şimdi buyrun tarifine bir göz atalım.


Kıvratma
Malzemeler;
-1 çay bardağı süt
-1 çay bardağı yoğurt
-1 çay bardağı sıvıyağ
-1 çay bardağı su
-1 tane yumurta
-2 yemek kaşığı sirke
-Çeyrek limon suyu
-1 tane kabartma tozu
-1 çay kaşığı karbonat
-Un

Açmak için;
-Yarım kg nişasta
-2 tane kabartma tozu

Üzeri için;
-1 paket tereyağ
-1 çay bardağı sıvıyağ

İçi için;
-6 su bardağı ceviz
-3 su bardağı şeker

Yapılışı;
1- Hamur için gerekli malzemeleri bir kaba alıp kurabiye kıvamında bir hamur yoğurun.
2- Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler hazırlayıp üzerini örterek yarım saat dinlendirin.
3- Hamur dinlenirken cevizi parçalayıp şekerle karıştırın.
4- Nişastanın içine kabartma tozunu koyup karıştırın.
5- Bir tane beze alıp nişastayla açabildiğiniz kadar ince açın.
6- Her tarafıne şekerli ceviz serperek bir kenarından başlayıp oklavaya sarın.
7- İki kenarından oklavanın ortasına doğru büzdürüp oklavada çıkartarak tepsiye koyun.
8- Bütün bezeler bittiğinde tereyağı ve sıvıyağı eritip kaşıkla kıvratmaların üzerine dökün.
9- Dört parmak kalınlığında kesip 170 derecede kızarana kadar pişirin.

AFİYET OLSUN...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder