10 Mayıs 2014 Cumartesi

GIRÇAN KAVURMASI

GIRÇAN KAVURMASI

Karadeniz'in bağlarında bahçelerinde kendiliğinden yetişen şifalı otları çok meşhurdur.
Buda öyle bir ot denilebilir. Yazdan hazırlanıp mutlaka dondurucuya atılır yada kavanozlara koyulur Karadeniz'in başka illerinde ismi farklılık gösterebiliyor. Mesela Orduda merülcan gibi...
Çok ilginçtir ki bu lezzetli yiyecek dikenlerin ucunda büyüyor.
Toplaması ve temizlemesi bilmeyenler için biraz zordur  çünkü fazla derinden kopartıldığında sert olur.
Yani koparma yerini bilmek önemlidir. Benim bildiğim iki üç şekilde tüketilir biri kavurma diğeri kavurmanın üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek ve yaprak sarmasıyla arkadaş ederek.
Faydalarını bilmiyorum ama doğal olan herşeyi şifa niyetine tüketmek gerektiğini düşünürüm ki
asıl şifa doğadadır zaten. Şimdi nasıl yapıldığına bir bakalım.

MALZEMELER
Yarım kg gırçan
1 Tane soğan
1 Tatlı kaşığı salça
2 Diş sarımsak
Pulbiber
Karabiber
Tuz sıvı yağ

YAPILIŞI
1- Gırçanı yıkayıp 3 parmak genişliğinde doğrayın ve  yumuşayana kadar haşlayın.
2- Soğuduğunda suyunu süzüp sıkın .
3- Soğanı yemeklik doğrayıp sıvı yağda kavurun üzerine salça ve sarımsağı koyup bir iki çevirin.
4- Soğanın üzerine gırçanı koyup karıştırın zaten haşlandığı için fazla pişmesine gerek yok.
5- Baharat ve tuzunu koyup lezzetinin iç içe geçmesi için kısık ateşte biraz kavurmak yeterli.
6- Sarımsaklı yoğurt yapıp üzerine dökerek te tüketebilirsiniz

AFİYET OLSUN...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder