11 Şubat 2015 Çarşamba

SAMSUN TİRİTİ

SAMSUN TİRİTİ
Her yörenin kendine göre tiriti vardır.Şimdi tarifini vereceğim Tirit Samsun Çarşamba yöresinin Tiriti. Orjinali ördek eti ve suyuyla yapılır tavuklada  güzel oluyor ama doğal köy tavuğuyla.
Rahmetli anneannem tiriti direk yer sofrasının ortasına koyar herkes etrafında toparlanırdı.Onun samimiyeti, sıcaklığı, lezzeti, soba başında, köy yerinde bir başka olurdu. Şimdilerde kişilik servislere dönüştü.

MALZEMELER
1 tane köy tavuğu
Kuru yufka
Tereyağ
Pilavı için;
2 su bardağı pirinç
3 su bardağı tavuk suyu
Tuz

YAPILIŞI
1 Köy tavuğunu düdüklü tencereye koyup üzerine çıkacak kadar su ve tuzunu koyup haşlayın.
2- Pirinci sıcak su ve tuz koyarak ıslatıp bir saat kadar bekletin.
3- Pilavı yapmak için iki kaşık tereyağ ve sıvıyağı eritip pirinci süzerek yağda tel tel olana kadar kavurun.
4- Pirinç ıslanmış olduğundan üç bardak sıcak tavuk suyunu ilave edin.
5-Tuzunu kontrol ederek altını kısıp suyunu çekene kadar pişirin.
6-Ocağın altını kapatarak demlenmeye bırakın.
7- Düdüklüde kalan tavuk suyunu genişce bir tencereye boşaltın.
8- Tavada 5-6 kaşık tereyağını eritin.
9- Tavuğun etlerini kemiklerinden ayırın.
10- Artık servis yapma zamanı geldi.
11- Servis tabağına pilav koyup üzerine tavuk koyun.
12- Kısık ateşte kaynamakta olan tavuk suyunun içine bir tane kuru yufkayı batırıp yumuşayana kadar ıslatın.
13- Kevgirle yufkayı alıp suyunu süzün ve pilavın üzerine sererek koyun.
14- Onunda üzerine sıcak tereyağ gezdirerek sıcak olarak yiyiniz.

AFİYET OLSUN...












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder